Икономическите последици от кризата с коронавируса вече няколко седмици оказват натиск

...
Икономическите последици от кризата с коронавируса вече няколко седмици оказват натиск
Коментари Харесай

Застрашена ли е европейската икономика заради кризата с коронавируса?

Икономическите последици от рецесията с ковид към този момент няколко седмици оказват напън върху цените на петрола, което прави по-сложно ситуацията на страните-производителки. Очакваше се, че срещата на ОПЕК, включително Русия, в края на предходната седмица ще докара до решение да поддържа растежа на цените посредством редуциране на добира на 1,5 млн. барела в денонощие. Но Русия се разгласи против това решение. Така тя попадна в личните си мрежи, защото Саудитска Арабия разгласи, че ще усили добива оптимално. 
Според Никола Гоцман, началник по проучванията и макроикономическа тактика в компанията Financière de la Cité,  в момента се намираме в обстановка на спад в търсенето на нефт поради рецесията с ковид , който е придружен с увеличение на предлагането, вследствие на което се случва най-голямото намаляване на цените измежду рецесията в Ирак през 1991 година. Става въпрос за оптималната конкуренция сред страните-производителки, която може да се преглежда от Рияд като средства да се извият ръцете на Москва. В опасност са всички страни-производителки, споделя Гоцман за Le Figaro. Риск има и за Съединени американски щати, чиито производствени загуби са прекомерно високи, с цел да поддържат ниски цени. Петролният бранш е 8% от Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати.
От геополитическа позиция в продължение на няколко седмици следим сюжет, който в Русия предвиждаха. Относителното отдръпване на Съединени американски щати от Близкия Изток се възприемаше като " комфортен случай " за Русия, доста от плановете посочваха проблемите, които можеха да зародят за Москва. Това може да се види в сирийската рецесия и Турция, а в този момент се следи и със Саудитска Арабия. Рияд сподели, че Москва не управлява обстановката. До 24 февруари рецесията с ковид се свеждаше до компликациите с доставките от предприятията от Китай. Но през последните две седмици рухването на финансовите пазари и в частност дълготрайни процентни ставки сподели, че упованията за растеж и инфлацията са били преразгледани към намаление в дълготрайна вероятност. Не тъй като пазарите предусещат непрекъснатата рецесия, обвързвана с ковид, а тъй като ответните мерки на управляващите и правителствата не подхождат на задачите и дилемите. Зад рецесията с ковид се открива и рецесия на недоверието към икономическите управляващи. 
Пълната липса на европейска съгласуваност става все по-очевидна, което се отразява силно да доверието на пазарите, а скоро ще се отрази и на потребителското доверие, счита Гоцман. Кризата не е неизбежна и точно централните банки и държавните управления би трябвало да имат първостепенна роля за това обстановката да излезе под надзор. През 2008 година неналичието на бърз отговор в началния стадий ускори и задълбочи рецесията. 2020 година е ново тестване. 
Кризата с ковид сподели на популацията обстановка на взаимозависимост и накърнимост от икономическа и стратегическа позиция. Върху страните, а също и върху предприятията посредством потребителите, ще се оказва стопански напън. Напълно евентуално е след рецесията някои компании да реалокират част от производството си по-близо до потребителя. За сходно пренасяне може да способства взимането под внимание от страна на държавните управления на избрани стратегически ползи (например в хранителния и здравния бранш.)
През идващите няколко години може да станем очевидци освен на " деглобализация ", която ще се отрази отрицателно на сходни процеси, само че и на връщането на поддръжката на вътрешните пазари. Това подхожда на тактиката на Доналд Тръмп в Съединени американски щати, на тази на Борис Джонсън във Англия и Шиндзо Абе в Япония. Целта е не ограничението на интернационалната търговия, колкото основаването на вътрешен пазар, допускащ той да бъде стеснен от зависимостта му от спорове и удари от международната търговия. Европа е надалеч от сходна цел. 
ОЩЕ: Българска академия на науките показа нововъведения за битка с ковид пред Министерския съвет
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР